“Verander bouwsector in CO2-buffer”

“Onze gebouwen genereren 40% van onze uitstoot. Ze moeten minder verkwistend, goedkoper en duurzamer worden.” Met die woorden onderstreepte Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, in de jaarlijkse State of the Union het belang van hout in de bouw. “We weten dat de bouwsector zelfs van een koolstofbron in een koolstofbuffer kan worden veranderd, als organische bouwmaterialen zoals hout en slimme technologieën zoals AI worden toegepast.”

Naar aanleiding van haar toespraak publiceerden de Europese houtfederaties een gezamenlijke verklaring (pdf). Daarin stellen zij dat het gebruik van duurzaam geproduceerd hout een van de meest effectieve mogelijkheden voor de bouwsector is om het klimaatprobleem aan te pakken, aldus Houtwereld.

Hogere inzet
Van alle sectoren wordt een hogere inzet verwacht om in 2030 de CO2-uitstoot met 55% te hebben teruggedrongen, om in 2050 CO2-neutraal te kunnen zijn. Ook voor de bouwsector neemt daarmee het strategisch belang toe om te investeren in CO2-reductie. Dat kan middels renovatie en duurzame bouw, zoals houtbouw.

Hout is een hernieuwbare grondstof die CO2 opslaat en die lichter is dan beton, waardoor minder transportbewegingen nodig zijn. Houten gebouwen worden wereldwijd gezien als belangrijke pijler in de strategie om de klimaatverandering te beperken. Met beleidsmakers wordt de dialoog gestart om het potentieel te benutten, zonder dat de administratieve of economische lasten worden vergroot voor de eindgebruikers of het midden- en kleinbedrijf.

Toekomstbestendig bouwen
Treetek sorteert voor op deze grondstoffentransitie en committeert zich aan schone bouw met duurzame materialen. Geïnteresseerd in toekomstbestendig bouwen? Neem contact met ons op.

Deel dit bericht

Interesse in toekomstbestendig bouwen?

  • Treetek
  • Westervoortsedijk 73 GE
  • 6827 AV Arnhem, The Netherlands

Ontvang onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte