‘Optoppen’ als oplossing voor de woningnood?

‘Optoppen’ als oplossing voor de woningnood? ‘Alleen nog de buren overhalen’. Dit artikel verscheen afgelopen maandag als nieuwsbericht op de NOS-website. Voor 2030 wil het kabinet zo’n 900.000 nieuwe woningen bouwen. Veel gemeenten worstelen met de vraag waar die huizen kunnen staan. Zeker in de grote steden, waar de grond schaars en duur is, is het vinden van goede locaties een uitdaging.
“Dit soort bouw genereert innovatie”, zegt architect Eric Vreedenburgh “Zelfs de meest traditionele aannemer snapt dat je niet met zware materialen, bakstenen bijvoorbeeld, op bestaande bouw moet gaan construeren.”

Dat optoppen innovatie in de bouw vergt is bekend. Houtbouw zou een bijdrage kunnen leveren om eenvoudiger gebouwen op te toppen. Hout is een lichtere bouwmethode dan bakstenen en staal, hout leent zich daarom goed voor optoppen zowel als hybride constructie als voor een volledige houten optopping.

Optoppen betekent het verhogen van de bestaande bouw door middel van een of meerdere woonlagen toe te voegen. Dit kan door middel van CLT in combinatie met HSB.

Of optoppen kan, hangt af van de draagkracht en het toegepaste materiaal van het bestaande gebouw. Kan de fundering de nieuwe massa dragen en blijft het gebouw voldoende stabiel? Dat vereist zorgvuldig vooronderzoek.

In de grote steden is er weinig ruimte beschikbaar om nieuw te bouwen, door op te toppen zal de ruimte in de hoogte efficiƫnt benut worden. Er hoeven geen groene parken te sluiten voor de nieuwbouw van woningen/ appartementen.

Wilt u ook de bestaande omgeving optoppen en wilt u gebruik maken van een lichtere bouwmateriaal zoals hout, neem dan contact op met Treetek om de mogelijkheden te bespreken.

Bron artikel: NOS ‘Optoppen als oplossing voor de woningnood’

Deel dit bericht

Interesse in toekomstbestendig bouwen?

  • Treetek
  • Westervoortsedijk 73 HB
  • 6827 AV Arnhem, The Netherlands

Ontvang onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte