Bouwrevolutie ontketend in Amersfoort

Vorige week is gestart met de bouw van de 150 woningen op het perceel tussen de Laan van Duurzaamheid en de Rondweg Noord in Amersfoort. In het ‘Hof van Duurzaamheid’ verijst een unieke, aardgasloze en groene woonwijk. Wat de woonwijk zo bijzonder maakt is dat een deel van deze woningen gebouwd wordt in hout: Cross Laminated Timber (CLT). In combinatie met de groene buitenruimte vormt de woonwijk het voorbeeld van schone en circulaire woningbouw.

Schone bouw

In opdracht van Schipper Bosch hebben architect Studio Nauta en landschapsarchitect Le Far West een ontwerp gemaakt voor 150 woningen: 40 eengezinswoningen, 7 urban villa’s en 103 appartementen in een bijzondere groene wijk. De eengezinswoningen en urban villa’s worden gebouwd in CLT (Cross Laminated Timber), ofwel kruislaagshout, door het innovatieve bedrijf Treetek.

De missie van Treetek is om bij te dragen een vernieuwende en schone bouwcultuur. Bob Elzen,  directeur van Treetek – het bedrijf dat de houtbouw casco, geprefabriceerde gevelelementen (inclusief Platowood-kozijnen en beglazing) en geprefabriceerde badkamers levert voor het project – legt uit: “Het bouwen in hout zorgt voor een lagere CO2-uitstoot van het bouwproces, minder transportbewegingen en de mogelijkheid tot herplaatsen en recyclen van de woning. Een eerlijke, schone en circulaire manier van bouwen, die in Nederland nog in de kinderschoenen staat.” Deze Amersfoortse wijk is een bijzonder voorbeeld van hoe het ook kan; in Nederland werden er nog niet vaak woningen van hout op deze schaal gebouwd.

Grondstoffentransitie

Door te bouwen met hout sorteert Treetek voor op de onvermijdelijke grondstoffentransitie in de bouw. Hout is een hernieuwbare grondstof die CO2 opslaat. Door een uitgekiend en gedigitaliseerd design- en fabricageproces is Treetek in staat om pre-gefabriceerde houten onderdelen op de plek van bestemming te monteren tot een gebouw. Hierdoor kan er sneller, stiller, goedkoper én schoner gebouwd worden. Voor elke kubieke meter die met hout wordt gebouwd, in plaats van beton, wordt er een ton CO2-uitstoot bespaard.

Winst voor het milieu

De bedenker en initiatiefnemer van dit project is lokale ontwikkelaar en belegger Schipper Bosch. Bart Schoonderbeek, directeur Schipper Bosch: “Hoewel de houtprijzen het afgelopen jaar enorm zijn gestegen, geloven we dat dit de bouwmethode van de toekomst is en daarom kiezen we ervoor. We willen een woonwijk neerzetten die inspireert om ook op andere plekken op deze manier aan de slag te gaan.”

Treetek verzorgt de houtbouw in opdracht van bouwer Karbouw. Studio Nauta is verantwoordelijk voor de architectuur en landschapsontwerper Le Far West heeft al heel vroeg in het ontwerpproces de buitenruimte ontworpen. VIC Landscapes legt het groen aan. De onderhoudsarme kozijnen in de houten woningen zijn van Platowood Fraké.

 

Deel dit bericht

Interesse in toekomstbestendig bouwen?

  • Treetek
  • Westervoortsedijk 73 GE
  • 6827 AV Arnhem, The Netherlands

Ontvang onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte